TuomoHirvi

"Rikkinäistä elämää ei voi korjata"

Koskettava kertomus Suomesta. 100 v sitten asia korjattiin.

Köyhyys on arkea Suomessa v 2017. Leipäjonot ja 1,2 miljoonaa köyhää suomalaista todistavat tästä ajasta ja yhteiskunnasta. Heistä joiden asemaa ei korjata vaan hyväksytään osaksi aikaa, tapaa hallita ja hallinoida. Elämä on euroja.

Suomalaisten köyhien asuttaminen ei ole business. Siinä se.

Tulin tänään 5.12. ylivieskalaisten köyhien, yksinäisten, asunnottomien jne Suomi 100 v juhlasta. Heitä oli paljon. Itkin kotona avuttomana.

Joukossa ei ainuttakaan maahanmuuttajaa. Kaikki läsnäolijat ahkeria suomalaisia. Entisiä työssäkäyneitä sairaanhoitajia, lehdenjakajia, eläkeläisiä jne. 

Yhtään päättäjää en nähnyt paikalla heitä tervehtimässä.

Jos minä saisin päättää, pääministeri, jokainen ministeri ja kansanedustaja velvoitettaisiin leipäjonoon ja näihin juhliin.

Todellisuus, elämä on nähtävä jotta voisi vastuunsa kantaa. Pääministeri Sipilän puheisiin se elämä ei kanna.

tuomo

Puhemies Lohelan koskettava puhe: ”Rikkinäiset sukat on helppo korjata, rikkinäistä elämää ei”

Eduskunnan puhemies Maria Lohelan puhetta 100-vuotiaan Suomen juhlaistunnossa kiiteltiin tuoreeltaan upeaksi ja arvokkaaksia kannanotoksi lasten puolesta. Iltalehti…

ILTALEHTI.FI

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Jos tätä Suomea voi yleensä sanoa satavuotiaaksi itsenäiseksi maaksi niin ainakin se on pahasti rikki.

Häpeilemättömästi nyt kehutaan Suomea kuin jotain mallimaata. Jos tämä on maailman paras maa - ei ole ihme, että haetaan asuttavaa planeettaa satojen valovuosien päästä. Tosin niitä ei siellä ole; ja miksipä meitä ihmisiä pitäiusi päästää tujoamaan muita palneettoja kuin ei tästä Telluksestakaan osata pitää huolta.

Asunnottomat, työttömät, leipäjonot ovat yksi osa tätä suurta tragediaa ja velhetta. Todellisuus näyttää totuuden ja se on aivan toisenlainen kuin juhlapuheissa. Sellaista on lopunajan EU politiikka.

Käyttäjän TuomoHirvi kuva
Tuomo Hirvi

Tuohon ei voi lisätä oikeastaan mitään. Tästä on tullut murheellisten laulujen maa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Hyvää itsenäisyyspäivää murheellisten laulujen maahan.

Käyttäjän TuomoHirvi kuva
Tuomo Hirvi

Sitä samaa sinulle ja kunnioittaen isänmaan vaatimia uhreja olemme nöyrin mielin edelleen suomalaisia. Suomi on hyvä maa jos niin halutaan.

Käyttäjän TapioUkkola kuva
Tapio Ukkola

Kiitos Tuomo arvokkaasta puheenvuorosta. Suomen ylistys yhdeksi maailman parhaista maista riipaisee, saa ymmälle. Talouden mittareilla mitaten näin voi ollakin, mutta nuo mittarit eivät anna oikeaa kuvaa yhteiskunnassamme. Yhteiskuntaamme riivaa yhä lisääntyvä eriarvoistuminen, oman edun tavoittelu, ahneus. Yhteiskunta, jossa yhä harvemmalla on hyvä olla. Ei niilläkään, joilla materiaalisesti "menee hyvin", ole sisäisesti rauhaa.

Suomi on ollut hyvä maa silloin, kun hyvinvointia ei mitattu rahalla. Kun lähimmäisestä huolehdittiin. Kun naapurilta kysyttiin, miten voin auttaa. Tuo aika ei ole niin kovin kaukana takana päin, mutta ihmismuisti on kovin lyhyt. Vauhtisokeus yllättää kovin monen mielen.

Vastakkainasettelujen vaihtoehtona voisi olla yhteen hiileen puhaltaminen. Koko maailmaa emme voi auttaa, mutta mitä jos aloittaisimme ihan pienistä arkiasioista. Meille jokaiselle riittää rakennettavaa, vaikka välillä tuntuisikin, että kaikki on jo valmiiksi tehtyä.

Mitä, jos istahtaisimme juuri nyt miettimään, mikä on tärkeintä. Tuoko raha tai valta loppupeleissä sen onnen, jota olemme etsimässä.

Käyttäjän TuomoHirvi kuva
Tuomo Hirvi

Asia on juuri kuten kirjoitat. Miten suhtaudumme suomalaisuuteen näkyy lähimmäisissämme. Armeijassa minulle opetettiin, että kansakunta on niin vahva kuin sen heikoin lenkki. Minä uskon tämän todeksi alusta loppuun.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Olen samaa mieltä edellisten kanssa.

Systeemitieteen tohtorina olen tarkastellut yhteiskuntaa tieteen ja tutkimuksen ja yhteiskunnan eri näkökulmista. Suomi on äärimmäisen byrokraattinen maa, vaikka paljon uusliberalismista puhutaankin ja siitä, että olisi normien purkutalkoot. Sote on näyttänyt yhteiskunnan koneiston täydellisen epäonnistumisen, missä bisnes on voittanut sairaan ihmisen palvelemisen tarpeet.

Olen kirjoittanut yhteiskunnan problematiikasta useita kirjoja ja tehnyt videoita enemmän kuin kukaan koskaan tätä aihetta selventämään, mutta useimmat niitä ovat liian haasteellisia tavallisen katsojan ymmärtää.

Suomen yhteiskunnasta puuttuu täydellisesti kehittämiseen tähtäävät piirteet ja organisaatiorakenteet. Tiede on ajettu alas ja yliopistosektori on romahtanut, eikä tutkimukseen ole kansainvälisen tason elimiä. Tämä vaan mielenkiintoisena taustana tavallisen kansalaisen ongelmille. Joku osa Suomesta sentään pärjää hyvin. En ole määrittänyt millainen se osa ihmisiä on, mutta suuri osa on varmaan rikastunut sijoituksillaan ja hyvillä tuloilla kun Suomen palkkataso on ollut liian korkealla verrokkimaihin verrattuna. Suuri osa suomalaisista on velkaantunut liikaa ja kärsii siitä koko elämänsä.

Käsitys Suomesta mallimaana on siten kupla.

Käyttäjän TuomoHirvi kuva
Tuomo Hirvi

Palvelulähtökohtainen päätöksenteko on tälle ajalle täysin vierasta. Meillä lasketaan voittoja ja tuloksia euroissa. Ihmiset ovat kuin siirrettäviä lompakoita joita jokainen päättäjä on kärkkymässä puolelleen.

Kirjoitat asiaa. Näin se on kuin kerrot.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset