TuomoHirvi

Ihmisroskaa hoidetaan pitämällä heidät näkymättömissä

Keskustan oulainen kaupunginvaltuutettu Riikka Moilanen antoi tämän päivän suomalaiselle köyhälle määritteen, joka kattaa ehkä parhaiten sen, kuinka minä köyhänä itseni myös määrittelisin. Ihmisroskaa mitä suurimmassa määrin heille joille ihminen ei ole olemassa. Sellainen se asema siinä tilanteessa on, kun ei ole asuntoa eikä tuloja. Söin taikka join niin asunnoton kumminkin. Pääministeri Juha Sipilä loihe lausumaan, että ei ole keskustalaisen opin eikä käsityksen mukainen Moilasen määrittely. Sitä jäin ihmettelemään, että mikä se rahattoman, raihnaisen ja oikeasti sairaan ihmisen keskustalainen kuva oikeasti on. Vai onko kuten entisaikojen tietokoneessa joko ykkönen taikka nolla.

Kun Politiikan toimittajat halusivat ministeri Annika Saarikon ja kansanedustaja Krista Kiurun keskustelevan ajankohtaisista asioista niin johan tuo Moilasen määrittely saikin konkreettisia ulottuvuuksia. Saarikko totesi, että "jos on ongelmia vaikkapa taloutensa hoidossa, niin tietenkin siitä sanktioidaan tai ei pääse ollenkaan palveluiden piiriin". Kuka sitä nyt roskia siistille parketilleen ottaisi. Johan se totesi Wahlrooskin, että turha sitä on pankkiin ihmisiä päästää tuomaan hiekkaa lattioille.

Saarikko vahvisti sanomisellaan sen minkä Moilanen sanoi ääneen. Roskat ovat aina roskia olkoonpa vaikka ihmisiä. Kun roskan luutii pois, niin asia on mokkakengissään kopsuttelevalle täydellisyydelle hoidettu. Häiriötekijä ja kuluerä on poissa. "Maailma on kaunis ja hyvä elää sille, jolla on aikaa ja tilaa ihmisille", runoili Eino Leino.

Moilanen sai sittemmin Pihlajalinnan johtajan pestistä kenkää, jossa kuvaannollisesti todisti sen mistä Saarikko todistaa. Oliko oikea toimenpide ja kohtuullinen, niin siitä toki voidaan keskustella.

Olemme perusasioiden äärellä. Kenellä on oikeus elää ja saada hoivaa ja hoitoa, kenellä ei. Anekaupassa kilahti ja vilahti sielu taivaaseen. Euro määrittää tämän päivän politiikassa ihmisyyden.

Euroton on olematon ja oikeudeton - ihmisroska.

 

tuomo

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Vanhat tyhjillään olevat kasarmit olisivat heille hyvä paikka.

Valtion monopoli toisi kerran viikossa automaattehin ilmaista kuntojuomaa.

Käyttäjän TuomoHirvi kuva
Tuomo Hirvi

Johan tuo on ihan hyvä ehdotus. Oulussakin taitavat vain olla jo käytössä.

Pekka Iiskonmaki

#2
Oulussa on maailman eniten homekouluja.

Antakaa heille yksi ja työkaluja/materiaalia.

Lisäksi täysihoito ja työnteko vapaaehtoista.

Moni saattaisi tuossa yhteisössä kuntoutua takaisin A1 -luokkaan.

Käyttäjän TuomoHirvi kuva
Tuomo Hirvi Vastaus kommenttiin #3
Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Meille on myyty käsitys sekä ihmisroskasta että keskivertosuomalaisesta, jolla ei ole mitään yhteistä todellisuuden kanssa.

Siksi ihmisroska on paras piilottaa - mehän voisimme kysyä siltä jotain ja saada yllättävän vastauksen -
ja keskiverto saatava tuntemaan ikuista alemmuutta ja epäonnistumisen tunnetta, kun ei pysty kustantamaan itselleen elämää, jollainen jokaisella keskiverrolla hallituksen mukaan on.

Näin yhä useampi keskiverto päätyy ihmisroskaksi, mutta sehän on tietysti heidän omaa syytään.
Huonoa talouden ja koko elämän hallintaa.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Meillä on aina köyhät keskuudessamme. Köyhyyttä on kuvattu monissa aikalaiskirjoissa. Vaurauden ja köyhyyden eroja Väinö Linna on tuonut meille näkyviksi teoksessaan Täällä pohjantähden alla!

Tämän päivän köyhyys näkyy parhaiten suurissa kaupungeissa, joissa asumisen kalleus sysää ihmisiä kadulle. Moni asunnoton hakeutuu samankaltaistensa pariin ja hakee turvaa toisistaan. Usein tuohon irrallisuuteen liittyy myös päihteet.

Roskasakeista on puhuttu aina, mutta sanalla ei ole niin vahvaa konnotaatiota kuin yksilöistä puhuttaessa, tai, kun siihen on liitetty sana, ihminen.

Köyhyys voi olla myös arvokasta ja hyväksyttyä silloin, kun sille on tilaa vaikkapa selviytyjän roolissa.

Puhutaan jopa taistelusta jokapäiväisestä leivästä! Taisteluissa on aina voittajat ja häviäjät. Aikamme köyhät ovat häviöllä niin kauan, kunnes sodan johto tulee tietoiseksi seurauksista.

Oulussa on nyt seuraukset todettu ääneen, mutta toimitsijat välttelevät totuutta. Sanallistaminen kaikkien ihmisten arvosta ja arvokkuudesta ei vakuuta, ennen kuin sanoista kasvaa hedelmäinen puu.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

"Elämä on riemun kaivo mutta missä roskaväki juo mukana siellä ovat kaikki kaivot myrkytettyjä"

-Näin puhui Zarathustra-

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset